Cine n-ar vrea să mai încerce o continuă stare de copil… Soarele redevine joc, cunoaştere, dragoste. „Este campul cu flori, e o casă până la nori / E o pecete de foc pe ale ţării amiezi”. O veche melodie „Roşu şi Negru” ne repune pe un ritm vesel – „Copilul şi soarele” cu versurile Corinei Braneanu.
Săptămâna aceasta, varianta interpretată de Adrian Despot a intrat în difuzare intensivă la CITY FM. Kirk a fost asaltat de cereri de la începutul traseului acesteia prin Romtop (24 martie 2007) şi pâna azi. Vocea „Viţei de vie” dă foarte bine pe această poezie cântată. Demersul lui Adrian Despot se alătură celor similare făcute de Mircea Vintila, Mihai Georgescu, Mircea Baniciu, Cristi Minculescu, Dan Bittman, Ioag Gyuri Pascu, Artanu, Leo Iorga si Bodo pe un disc tribut Liviu Tudan.
Melodia a fost inclusă pentru prima dată pe compilaţia Electrecord „Formaţii rock 4” în 1979. Alături de „Roşu şi negru”, pe disc mai erau trupele „Sfinx”, „Semnal M”, „Cristal” şi „Savoy”. „Copilul şi soarele” va fi inclusă apoi pe vinilul Pseudofabula (Electrecord, 1984). În interpretarea piesei, Liviu Tudan (vocal, bass) era însoţit de Florin Ochescu (chitara solo) şi Ion Cristian „Calare” (tobe).
Versurile dau liber la suflet de copil. Copilul vede soarele în „chipuri fel de fel”, pe măsură ce jocul său se tranformă tot mai serios. Dacă vrei să prinzi o doză de optimism şi voie bună priveşte la soare prin ochi de copil. Într-o „ţară de vise şi candoare”, starea se face mai degrabă prin muzică, muzica se ia mai repede de la CITY FM. Radioul prinde basmul cu vocea lui Adrian Despot, spre surprinderea acestuia din urmă faţă de receptivitatea pentru piesă.
În urmă cu aproape doi ani (mai 2005) se stingea din viaţă Liviu Tudan. La ai săi 58 de ani, muzica (rock) românească era demult marcată de „Roşu şi Negru”. Discurile tribut readuc stări vechi, originale în sufletul celor au trăit muzica la momentul creaţiei ei. Pentru cei care nu le-au trăit, albumul apărut în februarie e un soare cu multe chipuri.
Tribut lui Liviu Tudan – Roşu şi Negru
1. Mircea Vintila – Alfabetul
2. Mihai „Mita” Georgescu – Aripi de pace
3. Adrian Despot – Copilul si soarele
4. Mircea Baniciu – Hai, acasa!
5. Cristi Minculescu – Iubirea cere pace planetara
6. Dan Bittman – Joc in doi
7. Ioan Gyuri Pascu – Pasarea iubirii
8. Adrian „Artan” Plesca – Promisiuni
9. Leo Iorga – Semnul tau
10. Bogdan „Bodo” Marin – Zbor
11. Liviu Tudan – Lumea ca o prada
Unde gasesc albumul?
Multumesc
Catalin